Kullandığımız birçok cihaz, artık hafıza kartlarıyla entegre olarak çalışıyor. Cep telefonları, tabletler, fotoğraf ve video kameraları, ses kayıt cihazları gibi birçok üründe hafızayı artırmak için hafıza kartları kullanıyoruz. SD kart ve CF kart gibi en çok kullanılan hafıza kartları üzerindeki yazıların ne anlama geldiklerini öğreniyoruz.
SD Kart Üzerinde Yazanlar ve Anlamları
Kartın boyutu: Kartın depolama hacmi karşımıza çıkan ilk değer. Hafıza kartı alırken kartın kaç GB olduğu oldukça önemli. Böylece ne kadar fotoğraf çekebileceğimizi ya da kaç dakika video çekebileceğimizi önceden hesap etmemiz mümkün olabiliyor.
Okuma hızı: 90 mb/s türünden yazılan ifadeler, kartın okuma hızını gösteriyor. 4K, Raw veya Log çekimlerde rahat ve hatasız çekimler için okuma hızının 300MB/S’ye kadar olan türleri tercih edilmeli. Okuma hızı ne kadar hızlı olursa makinenin görüntüleri karta işleme hızı o kadar sorunsuz olacaktır. Sadece videolarda değil, seri çekilmiş RAW fotoğraflarda da okuma hızının önemi son derece büyük.
Kart sınıfları: Örneğin bir SanDisk hafıza kartında Extreme Pro gibi yazılar vardır. Bu yazılar markanın sınıflandırmak için kullandığı yazılardır. Extreme Pro, SanDisk kartlarının en profesyonel odaklı kartlarıdır.
SD simgesi: Kartın üzerindeki SD simgesi Secure Digital anlamına geliyor. SD simgesi ile birlikte XC (Extended Capacity), artırılmış kapasite anlamına geliyor. 128MB – 2GB arası boyuta sahip olan SD simgesi ve 4GB ile 32GB arasında kapasiteye sahip olan SDHC (High Capacity) ve 64GB – 2TB arası kapasiteye sahip olan SD XC bilinen simgelerden.
Kart üzerinde Roma rakamıyla iki (II) yazdığını görürsünüz. Bu, kartın UHS II olduğunu ifade ediyor. Ultra High Speed anlamına gelen UHS 3 farklı değerle çıkıyor karşımıza. Bir de HS (High Speed) vardır ve saniyede 25MB/S’ye kadar olan kartlardır, eskidir. UHS-I 104MB/S, UHS-II 312MB/S ve UHS-3 264MB/S’ye kadar okuma hızı olan kartlardır.
UHS-II kartlarını tüm özellikleriyle okuyabilmek için makinenizin UHS-II girişi olmalı. Çünkü bu kartların arkasına baktığınızda iki sıralı olduğunu görürsünüz. Makineniz bu tip kartları desteklemiyorsa UHS-I olarak okuyacaktır.
U harfi içinde yer alan 3 sayısı, kartların garanti edilen minimum hızlarını ifade eder. U1 saniyede minimum 10MB veri yazma hızını, U3 ise 30MB/S minimum yazma hızını garantiliyor. C içindeki 10 sayısı ise (Class 10) saniyede minimum 10MB sıralı yazma hızını ifade ediyor.
Compact Card Üzerinde Yazanlar ve Anlamları
Yukarıdaki bilgilere ek olarak Compact Card’lar üzerindeki farklılıklardan da bahsedelim. Kart üzerinde yer alan simgelerden klaket ve 65 numarası, 65MB/S yazma hızı olduğunu ifade ediyor.
UDMA 7 ibaresi ise aslında 1-7 arası değişen ifadelere sahip. UDMA-1, 25MB/S veri transferi gerçekleştirebilirken, UDMA-7 167MB/S veri transferi gerçekleştirebiliyor.
Micro SD Card Üzerinde Yazanlar ve Anlamları
Micro SD Card’ların üzerinde, kartın Micro olduğunu ifade eden simgeler bulunuyor. Micro SD XC olarak görebilirsiniz.
Yeni kartlarda video sınıfı da kullanılıyor ve Micro SD kartların üzerinde V30 yazısını görebilirsiniz. Bu minimum yazma hızını ifade ediyor. V6 6MB/S, V10 10MB/S, V30 30MB/S, V60 60MB/S, V90 90MB/S kartlara göre minimum yazma hızıdır.
Hafıza Kartlarındaki Lock (Kilit) Ne İşe Yarar?
Hafıza kartınızın yazma koruması özelliği de var. Kartın kilidinin açık olduğu zamanlar, kart üzerine kayıt yapılamıyor, kart kilitli konumdayken çekim yapmaya çalıştığınızda hata ile karşılaşıyorsunuz. Karta veri yazabilmeniz için hafıza kartınızdaki koruma tırnağını açık konuma getirmelisiniz.
Kart satın alırken de dikkatli olmak gerekiyor elbette. Önerilen hafıza kartları arasında SanDisk, Transcend ve Lexar aralarında en popüler olanları. Bilinmeyen, markası olmayan ürünlerle yaptığınız çekimler fotoğrafların yarım çıkmasına ya da videoların yeterli uzunlukta kaydedilmemesi gibi sonuçlarla sizi hüsrana uğratabilir.
Pingback: Ücretsiz Video Düzenleme Proğramları - Başkent Video Kamera Çekimi
Pingback: Düğün Kamerası Nasıl Çekilir? - BAŞKENT VİDEO KAMERA ÇEKİMİ