Yogyakarta – Yogyakarta Nerede, Yogyakarta Endonezya

[ad_1]

Binlerce adadan oluşan Endonezya’nın en büyük adalarından Java’nın en güzel, en eğlenceli yeri Yogyakarta. Endonezya’ya sadece Bali için gidenlerin görmeyerek çok şey kaybedeceği bir yer.

Jogjakarta” diye yazılan, hatta genellikle “Jogya” diye kısaltılan Yogyakarta şehrinin içinde görülecek bir kaç yerden biri Alun-Alun Kidul ya da Sultan Sarayı’nın Güney Meydanı olarak bilinen alan. Burada iki tane çok yaşlı banyan ağacı var. Gözleri bağlı olarak bu iki ağacın arasından geçmeyi başarmanın şans getirdiğine inanılıyor. Ağaçların arası  20-30 metre var. Bakınca çok kolay görülse de ağaçlara çarpmadan geçmek neredeyse imkansız. Hem kendiniz denerken, hem de gözü kapalı yürüyenleri izlerken kahkahadan kırılacağınız bir yer. Gece olduğunda da rengarenk neon ışıklarla süslenmiş eski arabalar tur yaptırmak üzere ortaya çıkıyor.

Yogyakarta

Yogyakarta şehir merkezindeki en önemli yer ise Taman Sari. Burası 18.yy’da Yogyakarta Sultanlığı’nın bahçesini oluşturuyormuş. Büyük bir alana yayılan Taman Sari’nin kaçırılmaması gereken yerleri hamam bölgesi ve Gumuling Kuyusu adı verilen yer. Alt geçitten yürüyerek ulaşabileceğiniz Gumuling Kuyusu’nda dört merdivenin birleştiği, Escher resimlerinden çıkmış gibi görünen alan Yogyakarta’ya gelen turistlerin gözde yerlerinden biri.

Yogyakarta

Merkezin en canlı yeri ise Malioboro Caddesi. Sağlı sollu hediyelik eşya dükkanları ile dolu bir yer burası. Sokak yemekleri ise bir harika. Eğer bizim gibi şanslıysanız ve ülkenin önemli bir festivaline veya bayramına denk geldiyseniz unutmayın ki en hareketli yer Malioboro olacaktır. Yogyakarta’nın en önemli yerleri ise şehir dışında yer alıyor. Eğer motor kullanmayı biliyorsanız buraları gezmek için en iyi yöntem motor kiralamak olacaktır. Bunun dışında taksi veya tur seçenekleri de tabi ki mevcut. Mutlaka görülmesi gereken iki yer Borobudur ve Prambanan tapınakları. Bu iki tapınağa giriş için biletlerinizi kombine alma şansınız var. Kombine biletler iki gün geçerli oluyor.

Yogyakarta

Borobudur genellikle güneş doğuşu için tercih edilen bir yer. Çana benzeyen ve içinde Budha heykelleri bulunan stupaların arasından süzülen güneş ışınları harika fotoğraflar çekilmesini sağlıyor. Borobudur dünyanın en büyük Budist tapınağı olma özelliğine sahip. Deprem ve yanardağ patlamalarının etkisiyle oldukça zarar görmüş olsa da yanardağ küllerinin koruması ile rölyefleri sağlam kalmış; daha sonra da restore edilip günümüzdeki halini almış. Borobudur’da sadece tapınağın kendisi değil, manzarası da çok şey vadediyor. Geniş yemyeşil bir alan ve Java Adası’nın en aktif volkanlarından biri olan Merapi gözlerinizin önüne seriliyor.

Yogyakarta

Prambanan da UNESCO Dünya Miraslarından biri. Shiva tanrısına adanan dev bir tapınak. Duvarlarındaki rölyeflerde Ramayana’dan öğeler yer alıyor. Prambanan’da gece Kral Rama ve Prenses Shinta’nın aşkını anlatan Ramayana Bale gösterisi yapılıyor. 200’den fazla dansçı geleneksel kıyafetleri ile dans ediyor.

Size önereceğim diğer bir tapınak ise biraz komik bir yer. Zira kendisi dev bir tavuk. Gejera Ayam adlı bu tapınak kendisine bir anda gelen bir ilhamla tavuk şeklinde bir kilise inşa etmesi gerektiğine inanan bir Endonezyalıya ait. Buraya giderseniz son derece absürd bir yeri ziyaret etmenizin ötesinde Borobudur’a karşıdan bakma şansını da elde edebilirsiniz.

Yogyakarta

Yogyakarta’nın etrafı doğal güzelliklerle de çevrili. Etrafta pek çok şelale ve plaj var. Bunların ötesinde iki yer dikkati çekiyor. Biri Merapi Yanardağı. Buraya genellikle turla güneş doğuşunu izlemek üzere geliniyor. Aktif bir yanardağa tırmanmanın verdiği heyecana ek olarak güneş doğduğunda beliren diğer volkanların manzarası da eşsiz bir deneyim sunuyor.

Diğer doğal güzellik ise adrenalin sevenlerin kaçırmaması gereken bir deneyim de Jomblang Mağarası. İple aşağıya ineceğiniz bu mağaranın zemininde bir orman sistemi de buluyor. Bir kaç mağaradan oluşan bu kompleksin en özel yeri Grubug Mağarası. Mağaraya sadece sabah erken saatlerde, saat 10:00’a kadar izin veriliyor. Öğlen 11:30-12:00 gibi güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu saatte ise mağaranın tepesindeki delikten süzülen güneş ışınları kutsal bir manzara yaratıyor.

[ad_2]
Kaynak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × 4 =