Objektif Seçimi Nasıl Yapılmalıdır ? Püf Noktalar

fotograf-makinasi-icin-objektif-secimi-nasil-yapilmalidir-

Amatör fotoğrafçılar, genelde DSLR makinalarını aldıktan bir süre sonra objektifin çok önemli olduğunu, kendi objektifinin ise yetersiz kaldığını düşünürler. Bu nedenle bir süre fotoğraf çektikten sonra, fotoğraf çekmenin inceliklerini öğrendikçe nasıl fotoğraflar çekmek istediğiniz yavaş yavaş ortaya çıkacaktır. Örneğin Portre, düğün, doğa, ürün, katalog, moda ve yemek fotoğrafları çekimi için elinizde bulunan objektif bu tür fotoğrafları çekmenize izin vermiyorsa ekipmanınızı yenilemenin zamanı gelmiştir. Unutmayın objektif fotoğraf makinesinin dünyaya açılan penceresidir. Peki, objektif seçimi nasıl yapılmalıdır?

Günümüzde amatör veya profesyonel fotoğraf tutkunları gördükleri her kareyi en iyi şekilde resmetmek için fotoğraf makinelerine en ideal ve en verimli objektifi seçmeleri gerekir. Objektif, bir fotoğrafın kalitesini, verimini, görselliği belirler ve fotoğraf çekme keyfi yaşatır. Objektif türleri; kullanım alanlarına, teknik özelliklerine ve yapısal durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Objektif seçimi yaparken amacınızın ne olduğunu doğru belirlemeli ve kullanım alanınıza uygun bir tercih yapmalısınız.

Farklı odak uzaklıkları olan birçok objektif vardır. Bunlar kabaca gruplarsak geniş açılı lensler, standart lensler veteleobjektif lensler adı altında sınıflandırılmışlardır. Günümüzdeki kompaktların çoğunda bulunan orta derecede zoom objektif kullanılıyor. Objektif türleri; kullanım alanlarına, teknik özelliklerine ve yapısal durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Gerek DSLR fotoğraf makinaları gerekse Kompakt fotoğraf makineleri için çok çeşitli objektifler vardır. Bu makineler için farklı açılara sahip objektifler ile çok farklı açılardan farklı fotoğraflar çekebilirsiniz. Fotoğraf makineleri için standart, geniş açı, dar açılı, değişken odaklı ve teleobjectif olmak üzere beş çeşit fotoğraf makinesi objektifi vardır. Gelin şimdi de bu beş çeşit objektifleri inceleyelim.

  1. Standart (Normal) Objektifler

    standart-normal-objektif-piktora-kiralik-ekipma
    35 mm den başlayarak 55 mm aralığında tüm lensler ile uyumlu olarak çalışan objektifler ile çekeceğiniz fotoğraflar çıplak gözle baktığınızda gördüğünüz görüntü ile bire bir aynı denecek kadar gerçekçidir. Standart objektifler ile manzara resimleri, boy ve portre fotoğraflarını en iyi kalite de çekebilirsiniz. Standart objektifler genelde en hızlı objektiflerdir ve maksimum diyafram açıklıkları geniştir . Bu yüzden standart objektifler SLR netleme ekranında çok parlak bir görüntü oluştururlar.

    Standart Objektif Kullanım Alanları
    Manzara yada yarım boy portreler gibi genel amaçlı fotoğraflar için mükemmeldir. Yakın çekim bir yüz resmi için standart objektif kullanmayın; Çünkü konuya çok yaklaşmak gerekeceğinden, makina engelleyici unsur olacaktır.

  2. Geniş Açılı Objektifler

    genis-acili-objektif-piktora-kiralik-ekipma
    35 mm den başlayarak 17 mm aralığında bulunan geniş açılı objektifler daha küçük ölçülerde fotoğrafın kenarlarının bozulmasına neden olur. Bu nedenle geniş açılı objektif tercih edecekseniz 17 – 35 mm aralığı en ideal aralıktır. Standart objektifler ya da teleobjektiflere göre daha geniş bir alanı görebilirler . Sonuç olarak netleme ekranında yakındaki objeler olduğundan daha yakın ve daha büyük , uzaktaki objeler ise olduğundan daha uzak ve küçük görünür.

    Geniş Açılı Objektif Kullanım Alanları
    Manzaralar , geniş panoramalar , etkileyici bir gökyüzü ve kalabalık sahneler için geniş açı idealdir.

  3. Dar Açılı Objektifler

    dar-acili-objektif-piktora-kiralik-ekipma
    Geniş açılı objektiflerin tersine çok uzun odak uzaklığına sahip olan dar açılı objektifler, 85 mm ile 1000 mm aralığında tüm değerlerde kullanılır. 24 derece ile 6 derece arasında kaliteli fotoğraf çekimine izin veren dar açılı objektifler,objeye çok yaklaşmadan güvenli fotoğraflar çekmenizi olanak sağlar. Ayrıca çekeceğiniz obje için oluşan perspektiflerin üst üste gelmesini önleyen bu objektifler derinliği sınırda tutarak sarsıntıdan doğacak olumsuzluları da önler.

    Dar Açılı Objektif Kullanım Alanları
    Vahşi hayvan,doğa fotoğrafları ve ornito gibi uzaktaki konuları yakına getirmekte, dar Açılı Objektifler mükemmeldirler. En uygun seyahat objektiflerindendirler.

  4. Değişken Odaklı Objektifler

    degisken-odakli-zoom-objektif-piktora-kiralik-ekipman
    Günümüzde çok yaygın olarak kullanılan değişken odaklı objektifler özel mekanizması yardımı ile objektif odak uzaklığını değiştirebilir ve istediğiniz kalitede bir fotoğraf çekmenizi sağlar. Kompakt fotoğraf maknleeinde çok daha verimli olan bu objektifler profesyonel fotoğrafçılar tarafından tek bir objektif taşıyarak istenilen kalitede tüm fotoğrafları çekme olanağı sunduğu için çok yaygın olarak tercih edilmektedir. Bu nedenle fotoğraf makineniz kompakt bir makine ise rahatlıklar değişken odaklı fotoğraf makinesini tercih edebilir ve kaliteli fotoğraflar çekebilirsiniz.

    Değişken Odaklı Objektif Kullanım Alanları
    Değişken odaklı objektif fazla objektif taşıma ve sık değiştirmenin zorluğundan ortaya çıkmıştır. Genel amaçlı kullanımlar için geliştirilen zoom objektifler, kullanıcısına büyük kadrajlama kolaylığı tanımaktadır.

  5. Teleobjektifler

    teleobjektif-piktora-kiralik-ekipman
    75 mm ile 1200 mm – 90 ile 250mm arasında bir genişliğe sahip olan teleobjektifler maç sırasında saha kenarında oturan fotoğrafçıların kullandığı objektiflerdir. Çok seri bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlarken çok uzaktaki bir objeyi eliniz titremesine rağmen çok net bir şekilde fotoğraflamanızı sağlar. Teleobjektif diğer objektif türlerine göre oldukça ağır olduğundan tek elle fotoğraf çekmeniz biraz zor olabilmektedir. Tele objektifler, ön planı küçülterek çok farklı perspektifler oluşturarak uzaklığı yok eder ve obje yakınınızdaymış gibi fotoğraf çekmenizi sağlar. Teleobjektifler için özel üretilmiş destek podları vardır. İyi bir fotoğraf çekmek için ister tripod isterseniz de monopod taşıyarak çok uzaktaki bir objeyi mobil olarak fotoğraflayabileceğiniz gibi tek bir açıdan sabit olarak da istediğiniz gibi fotoğraflayabilirsiniz.

    Teleobjektif Kullanım Alanları
    Safari fotoğrafları ve vahşi hayat fotoğraflarının yanı sıra çok uzak pozlama yapılarak fotoğraf çekme işlemlerinde en net görüntüyü teleobjektif ile sağlayabilirsiniz.

Fotoğraf bir keyif işidir. Fotoğrafçılıktan daha fazla keyif almanın en önemli yolu ise ilgi alanınıza uygun lens seçimidir. Doğru lensi seçtiğinizde hem çektiğiniz karelerdeki sonuçlardan tatmin olacaksınız hem de hobinizi bir işe dönüştürme yolunda keyifli bir süreç yaşama ihtimaliniz olacak. Doğru lens seçimi yaparken ürünleri satın almak yerine lens kiralama hizmetimizden faydalanarak nasıl karar vermeniz gerektiğine ucuz ve kaliteli çözümler de üretebilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşene kadar, en iyi kareleri yakalayacağınız keyifli günler dileriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 + one =