Denizli – Denizli’deki Mekanlar, Denizli Gezilecek Yerler

[ad_1]

Bir güne koca bir şehri her detayıyla sığdırmak mümkün değil. Ancak bolca yiyip, bolca gezerek bir günde Denizli’nin havasını alabileceğiniz keyifli bir tur mümkün. Bizim gibi İzmir’den hareket ediyorsanız, 3 saatlik bir araba yolculuğu sonunda Denizli’ye varabilirsiniz. Ayrıca Türkiye’nin birçok yerinden uçakla yaklaşık bir saat gibi bir sürede de Denizli’ye ulaşabilirsiniz. Tekstilin başkenti, horozuyla ünlü, meşhur Zafer Gazoz’un ev sahibi, kendine has tandır kebabı olan ve dünya çapında yüzbinlerce turisti ülkemize çeken Pamukkale’si ile bildiğimiz Denizli için gezilip görülmesi, tadılıp yenilmesi gerekenler listeniz burada!

Güne Sosyete Tostçusu’nun Yumurtalı Tostu ile Başlayın.

Denizli Gezilecek Yerler

Şehir Merkezi’nde, Kaleiçi’nde yer alan Sosyete Tostçusu Denizli turuna başlamak için ideal bir lezzet noktası. Yol üzerinde yer alan bu ufak büfede herkesin mutfağında olan yumurta, domates, peynir, salça gibi basit malzemeler kullanılıyor. Bildiğimiz kahvaltılıkları ustalıkla kullanarak efsane tatlar yakalamışlar. Tezgâhın üzerinde taze ürünler dizili. Tostunuzun içine ne istediğinizi söylemenizin ardından taze somun ekmek yağlanıp tost makinesinde güzelce basılıyor. Sucuklar ızgarada pişirilip ekmeğe diziliyor. Ardından dilim kaşar, haşlanmış yumurta, salça, marul ve daha ne isterseniz konuluyor! İlk başta ilginç gelse de tosta haşlanmış yumurta konulmasının Denizli’de yaygın olduğunu öğreniyoruz. Yumurta tosta hem lezzet katıyor hem de doyurucu olmasını sağlıyor. Hatta yağda yumurta seçeneği de olsa hiç fena olmaz! Tostunuzun tadını Denizli’nin meşhur Zafer Gazozu veya çayınızla çıkarabilirsiniz. Ayrıca dükkânın ve tezgâhın temizliğini ve düzenini takdir etmeden de geçmeyelim! Sabah 6’dan akşam 5’e kadar açık ancak bir istisna var. Burası da esnaf lokantası mantığı ile çalışan bir yer. Yani o gün 100 ekmek alındıysa 100. ekmek bitince dükkan kapanıyor. Gidip 101. ekmeği alıp biraz daha para kazanma hırsı olmayan, mütevazı bir büfe. Malzeme bitince paydos etme konusunda prensipli olan çoğu mekan gibi Sosyete Tostçusu da sevilen bir yer.

Denizli Gezilecek Yerler

Adres: Saraylar Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi No: 18/C, 20100 Denizli

Telefon: 0534 204 83 33

Şehrin Çarşısı Kaleiçi’nde Gezin.

Burası İzmir’in Kemeraltı’sı, İstanbul’un Eminönü’sü gibi şehrin can damarı, pazar yeri. Kemeraltı ve Eminönü gibi, burası da eskiden yani alıveriş merkezleri hayatımıza girmeden önce daha canlıymış. Denizli Kaleiçi’nde bakırcılar çarşısı da var, sıra sıra dizili kuyumcular da. Tabi şehir tekstilin başkenti olunca yalnızca tekstil ürünleri satan büyük iş hanlarına da rastlamak mümkün.

Denizli Gezilecek Yerler

Kaleiçi’nde en çok ilgimi çeken yerlerden bir tanesi çarşının bir köşesinde geleneksel el sanatını devam ettirmeye çalışan sayısı azalmış bakırcılar oldu. Şimdilerde muhtemelen yalnızca bakır temizleme ve tamiratı yapan ustaların sayısı umarız daha fazla azalmaz!

Diğer bir detay ise Bayramyeri olarak bilinen bölgede 100’un üzerinde kuyumcunun yer aldığını öğrenmekti! Şehrin başka yerlerinde çok fazla kuyumcu olmadığını, kuyumcu ihtiyacı olan Denizlililerin mutlaka buraya geldiğini öğrendik. Herkesin aynı bölgede aynı işi yapması günümüz yapılanmasına ne kadar da zıt bir örnek!

Havlunuzu ve Peştamalınızı Üreticisinden Alın.

Tekstilin anavatanı olan şehre gelmişken birkaç havlu, peştamal almadan dönmek olmaz. Hem kendi ihtiyacınız hem de hediyelikler için Babadağlılar İş Hanı’na mutlaka uğrayın. Spiral şeklinde yukarı doğru çıkan katlarda merdiven yok. Sürekli bir yokuş çıkıyormuşsunuz gibi tüm dükkânların önünden geçerek geziyorsunuz. Böylelikle tüm dükkanlar eşit koşulda, hatta hepsi aynı katta diyebiliriz! Ayrıca yukarıya tekerlekli el arabası ile yük taşımak da kolay olduğu için bu şekilde inşa edilmiş. Dükkanlar ürünlerini dışarıya, hatta korkuluklara kadar çıkarmışlar. İş hanından içeri girdiğinizde rengarenk yorganlar, havlular ve nevresimler gözünüzü alıyor, dükkanlar ayırt edilmiyor. Sayısız nevresim, havlu, yatak örtüsü bulmak mümkün! Ayrıca birçok dükkânda şehrin simgesi olan horoz biblolara da rastlayabilirsiniz.

Denizli Gezilecek Yerler

Babadağlılar İş Hani dışında şehrin biraz dışında yer alan sayısız tekstil fabrikasının fabrika satış mağazasından da uygun fiyata kaliteli ürünler satın alabilirsiniz.

Hacı Şerif’in Vitrininde Parıldayan İrmik Helvasından Yiyin.

Burası Denizli’nin en tatlı mekânı! Hacı Şerif’i Denizli turunuza mutlaka ekleyin çünkü hakkıyla yapılmış enfes bir irmik helvasını kaçırdığınıza pişman olabilirsiniz. Tadı yoğun, kıvamı yerinde, basit ama harika bir lezzet. 1938 yılından beri faaliyette olan mekân irmik helvası, çikolatası ve lokumu ile un salmış. Kiloyla satılan helva içeride vitrine yığılmış bir tepe halinde parıldıyor, görüntü efsanevi! Altın gibi ışıldayan gel bana diyen tane tane helvaya karşı koymak imkânsız. Porsiyon servisi ise dışarda yapılıyor. Dışarıya konulan ufak iskemleler ve tepsi masalarda helvanızı yiyebiliyorsunuz. Eğer yoğun şeker tadını biraz daha sütle dengelemek ve yerken ağzınızı hafif serinletmek isterseniz dondurmalı olarak da sipariş edebilirsiniz. Dondurmalı tercih ettiğinizde dondurma irmiğin içine konularak dışı kaplanıyor, yani kaşıkladıkça artan lezzet! İrmik helvasına dondurma karışınca zaten bir şekilde güzel oluyor ancak burada helvanın kendisi de muazzam! O nedenle dondurmasız tadına daha iyi varabilirsiniz! Ufak bir not, porsiyonlar oldukça cömert!

Denizli Gezilecek Yerler

Adres: Saraylar Mahallesi, 2. Tic. Yol No: 466, 20100 Merkezefendi, Denizli

Telefon: 0258 444 19 38

Denizli’nin Meşhur Tandır Kebabını Deneyin.

Denizli’nin kendine özgü tandır kebabı için şehirde birçok favori var. Kocabaylar, Kebapçı Halil ve Kebapçı Enver bizim deneyip beğendiklerimiz. Hepsi birbirine yürüme mesafesinde bulunan bu lezzet noktaları aynı zamanda tatlı bir rekabet içinde. Sunumlar üç aşağı beş yukarı aynı. Ancak benim kişisel favorim Kocabaylar! Her birinde tandırı gramaj ile sipariş edebileceğiniz için birden fazlasını bir gün içinde deneyip siz de favorinizi seçebilirsiniz. Tandırı iyi kebapçılarda günün her saati bulmanız mümkün değil. Önceden arayıp tandır ayırtmakta ve saat 2’den sonraya kalmamakta fayda var. Günlük olarak pişirilen tandır kebapları ertesi güne kalmıyor. Pişmesi saatler süren bu lezzet her gün yalnızca belli bir miktar hazırlanıyor. En geç 3’te iyi kebapçıların hepsinin eti bitmiş oluyor.

Denizli Gezilecek Yerler

Kuzu kebap olarak da bilinen tandırın en güzel hali tamamen pişmemiş, sulu olan hali. Bu sebeple doğru lezzeti yakalamak için de günün geç saatlerine kalmamak önemli. Ayrıca etin yer yer çıtır ve yağlı olanı da makbul. Elinizle kopardığınız pideye her aldığınız lokmada biraz et biraz da yağ olması lezzeti katlıyor. Servis edilmeden önce üzerine ekilen karabiber et ile uyum sağlıyor ancak çok kaçırmamakta da fayda var. Etin yumuşak ve sakız gibi değil, birkaç çiğnemede damakta eriyen kıvamda olduğunda aldığınız tat muhteşem!

Kocabaylar Kebap Salonu

Denizli Gezilecek Yerler

Kocabaylar Kebap Salonu yıllardır İzmir – Antalya yolumuzun ailece en sevdiğimiz durağı olma unvanını taşıyor. Enfes tandırın yani sıra, Hüsamettin Usta’nın güler yüzü ve samimiyeti bizi her seferinde buraya getiriyor. Saatlerce ateşte değil, ısıda pişirilen etler öğleden sonra 3 gibi bitmiş oluyor. Kağıt üzerine konulan lime lime lokum gibi etler yanlarına tırnak pide dizilerek servis ediliyor. Çatal ve bıçak yok! Zaten eti elle yemenin keyfi ayrı güzel. Kocabaylar ile ilgili detaylı yazıma linkten  ulaşabilirsiniz. Oldukça salaş ve lezzetin 10 üzerinden 10 olduğu bir mekan! Hüsamettin Usta’ya selamlar!

Adres: Saraylar, Dört Çeşme Camii karşısı, 420. Şok. 20/1, 20010 Denizli

Telefon: 0258 263 24 61

Kebapçı Halil

Halil Usta’nın kaytan bıyıkları mekânın simgesi haline gelmiş. Ayrıca her gün giydiği yerel kıyafetleriyle lokal bir lokanta olmanın hakkını veriyor. Mekânın duvarlarında antikalar, ünlü fotoğrafları dizili. Fırının önündeki kuzu kaburgalar istediğiniz gramaja göre kemikten ayrılıp satırla kıyılıyor. Kemiğinden ayrıştırılan sulu ve çıtır yağlı etin lezzetine doyum yok, müthiş!

Denizli Gezilecek Yerler

Adres: Eski Sarayköy Cad. 357 Sokak, No:3/E Bayramyeri, Denizli

Telefon: 0258 261 13 57

Kebapçı Enver

Kebapçı Enver Denizli’deki tandırcılar arasında en bilineni. Kısacası Denizli’de kebap deyince Enver deniliyor. Mekân yenilendiği için Kocabaylar ve Halil’deki salaşlık burada yok. Ancak servis şekli aynı, tandır tırnak pide içinde geliyor ve elle afiyetle yeniliyor. Mekân 1927 yılından beri faaliyet gösteriyor.

Denizli Gezilecek Yerler

Adres: Saraylar Mahallesi, Eski Sarayköy Cad. 28/A, 20010 Merkez, Merkezefendi, Denizli

Telefon: +90 258 261 23 94

Dünya Mirasları Listesi’deki Beyaz Güzelliğimiz Pamukkale’yi Gezin.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müze istatistiklerine göre, 2017 yılında Pamukkale 1.5 milyon turist ile ülkemizde en çok ziyaret edilen ören yeri olmuş. Denizli’ye yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunan beyaz traverten teraslardan oluşan doğal yapı UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor. Antik Hierapolis Kenti Pamukkale’nin üzerine inşa edilmiş. Ayrıca Ören Yeri içinde Laodikya Antik Kenti kalıntıları da bulunuyor. Çok sayıda sıcak su kaynağı Pamukkale’nin travertenlerinden akıyor. Beyaz yapının başladığı yerden itibaren ayakkabı ile girmek yasak, zira pamuk görünümlü beyaz taşlara zarar veriyor. Kışın gittiğinizde hazırlıklı olmakta fayda var çünkü suyun kaynarlığına karşın taş kısımlar bir o kadar soğuk. Çıkar çıkmaz ayakları kurulayıp çorapları giymek gerek. Ayrıca Pamukkale yakınındaki termal merkezi Karahayıt Köyü’nde şifalı su ile kaplıca keyfi de yapabilirsiniz.

Denizli Gezilecek Yerler

Zafer Gazozu’nun Tadına Bakın.

Ülkemizde neredeyse her bölgenin kendine bir gazozu var. Her yörenin gazozunun da farklı bir aroması var. Zencefilli, limonlu, mandalinalı, frambuazlı – hepsi kendine özgü hepsi ayrı güzel. Bu farklı gazoz markalarından bazıları günümüze kadar gelemese de aralarından birkaç tanesi yıllardır çok sevilerek tüketiliyor. 1934 yılından beri üretimde olan Zafer Gazozu Türkiye’nin açık ara en favori yerel gazozu olabilir! Denizlililer çilek aromalı gazozları konusunda oldukça milliyetçiler. Neredeyse tüm restoranlarda Zafer Gazoz’a rastlamak mümkün. Biz de bu gazozu gittiğimiz yerlerde tattıktan sonra bir de fabrikasını ziyaret edelim dedik. Zeytinköy bölgesinde bulunan fabrika neredeyse şehrin içinde yer alıyor. Fabrika bahçesinde eski model ahşap kasalarla yüklü yıllar önce dağıtımda kullanılan Zafer Gazozu logolu bir kamyonet de bulunuyor. Fabrikadaki taze üretilmiş gazozun tadı gerçekten restorandakinden farklı mi bilinmez ama biz yeni üretilen gazozlardan içtik, çok da beğendik! Ayrıca hala orijinal şişelerinde satılıyor olması da çok hoşumuza gitti. Sade yani aslında çilek aromalı ana tat dışında bir de mandalinalı seçenekleri bulunuyor.

Denizli Gezilecek Yerler

Denizli’de Sadece Tekstil, Mermer, Horoz Değil, Çok Beğendiğimiz Cam El Sanatı Ürünler de Üretiliyor!

Paşabahçe’nin el sanatları ürünlerinin yapıldığı fabrika 1973 yılından beri faaliyette. El yapımı ürünlerin yapılışını izlemek ne yazık ki mümkün değil, ancak umarız gelecek yıllarda fabrika böyle bir girişimde bulunur. Fabrikanın satış mağazasından ihraç edilen ürünlerin üretim fazlasını satın alabilirsiniz.

Denizli Gezilecek Yerler

Adres: Bahçelievler Mah. 4013 Sok., No: 10, 20040 Denizli

Telefon: 0258 295 40 00

Şimdi de sıra İzmir’de bir lezzet turu yapmaya geldi!

[ad_2]
Kaynak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fifteen − 6 =