Ağız Kokusunun Nedenleri – Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir?

[ad_1]

Ağız kokusu bir yönüyle tuhaftır: rahatsız edici olduğunun herkes farkındadır ama birçok kişi açık açık ağzınızın koktuğunu size söylemez (çoğu zaman kırıcı olmamak adına yapılır bu). Ağız kokusu nedenleri genellikle mikrobiyal  bir problem kaynaklıdır. Ağzımızın içinde  yaşayan bakterilerin (onların doğal ortamı da orası) yediğimiz yiyeceklerin kalıntılarını öğütme sürecinde meydana gelen ağız kokusu -eğer çürük bir dişiniz yoksa ya da başka bir rahatsızlıkla mücadele etmiyorsanız- çoğunlukla geçicidir. Evet, bu iyi bir haber. Kötü haber ise, beslenme alışkanlıklarınızın pek de iyi olmayabileceği ve ağız sağlığınıza yeterince önem vermediğiniz gerçeğinizi kabul etmek zorunda kalmanızdır. Peki, ağız kokusunun nedenleri nelerdir?

Dişlerinize iyi bakmıyorsanız…

Dişlere Bakmak

Uzmanlara göre, ağız kokusunun başlıca nedeni dişlerinize gereken özeni göstermiyor oluşunuz. Diş temizliği ve diş sağlığı ağız kokusunu önlemede önemli bir faktör. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalıyor musunuz sorusu artık vicdanınızı kandıramayacağınız sorular arasında yer alıyor malum. Bunun yanı sıra doğru diş fırçasını seçmek, size uygun diş macununu kullanmak ve ağız temizleme suyu ile gargara yapmak da ihmal edilmemesi gereken alışkanlıklar. Eğer bu adımları ihmal ediyorsanız, ağzınızın kokması neredeyse kaçınılmazdır. Ağız kokusunun nedenleri sadece ağız bakımıyla da bitmiyor. Ağız kokusunun diğer nedenlerine bakmaya devam edelim…

Sigara tüketimi de ağız kokusunu artırıyor.

Öncelikle genel sağlığınız için sigara içmemeniz gerektiğini zaten biliyorsunuz. Ancak bedenimize bölgesel olarak baktığımızda, ağız kokusunun nedenleri arasında sigara tüketimi de en üst sıralarda yer alıyor. Sigara tüketimi ağzınızda kötü koku üretiminde yer alan bileşenlerin miktarını artırmakla kalmıyor, ağzınızda üretilen tükürük miktarında da azalmaya ve dolayısıyla kuruluğa yol açıyor. Kuruluk ise ağız kokusunu tetikleyen önemli bir unsur.

Su tüketiminin azlığı da ağzınızın kokmasına yol açıyor.

Su Tüketimi Cilt Bakımı

Ağız kokusunun nedenlerinden birisinin de su tüketiminin azlığı olduğu söyleniyor. Eğer fazlasıyla susuz kalmışsanız ya da gün içinde yeterli miktarda su tüketmiyorsanız, ağız kokusu riskini artırıyorsunuz demektir. Su içerek ağzınızı nemli tutmak, ağzınızın içindeki yemek artıklarını ve bakterileri silip süpürmeye de yardımcı olur.

Dişleriniz çürümüş olabilir.

Ağız kokusunun nedenleri arasında başlıca olan ağız ve diş sağlığınızın kötü bir durumda olmasıdır. Diş plaklarının birikimi ve diş fırçalama rutininizdeki aksaklıklar diş çürüklerine neden olur ve çürükler bakteri oluşumu için elverişli yerlerdir. Dişlerinizdeki oyukları temizlemenin güçlüğü göz önünde bulundurulduğunda, ağız kokusu önlenemez hale gelecektir.  Bunun yanında diş tartarlarını da düzenli olarak temizletmeniz gerekebilir. Zira dişlerede birikin diş taşları da ağız kokusunun bir diğer nedenidir. Dolayısıyla, diş hekiminize periyodik olarak mutlaka görünmelisiniz.

Fazla alkol tüketimi de ağız kokusuna neden olabilir.

Yapılan araştırmalar, alkol tüketiminin ağız kokusuna neden olduğunu ya da var olan kokuyu daha da yoğunlaştırdığını gösteriyor. Alkol tüketimi, hem ağzınızı kurutarak kötü kokuların oluşmasına sebep oluyor, hem de vücudunuz alkolü işlerken çıkan koku doğrudan ağız kokusuna dönüşüyor.

Kan şekeri değerleriniz çok yüksek olabilir.

Eğer diyabetiniz varsa özellikle ciddiye almanız gereken bir meseledir ağız kokusu. Eğer ağzınızda şekerli bir tat ve koku varsa ve diyabet tip 1 sahibiyseniz, kesinlikle bu şekerli/tatlı his uyandıran ağız kokusunu ciddiye almalı ve çok geçmeden doktorunuza başvurmalısınız. Kan şekeri değerleriniz çok yükselmiş olabilir ve gecikmeden tedavi görmek durumunda olabilirsiniz.

Ağız Kokusu Nedenlerinden Sonuncusu: Geniz akıntısı.

Geniz Akıntısı

Geniz akıntısı da ağız kokusunun nedenleri arasında değerlendirilmekte. Soğuk algınlığı veya alerjik reaksiyonlar mukusun boğazınızda birikmesine neden olduğunda ağız kokusu da tetiklenir çünkü mukus normal burnunuzdaki yabancı partikülleri tutmaya yarar. Akıntı ile birlikte boğazınıza inen bu partiküllerin ağız kokusunu artırdığı bilinmektedir.

Ağız kokusunu gidermek için ağız ve diş sağlığınıza dikkat etmenin yanı sıra ağız sağlığı ve ağız bakım ürünleri kullanarak bu süreci destekleyebilirsiniz.

[ad_2]
Kaynak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nineteen − eight =